1. Begin met het wensenpakket

Begin niet te snel met ontwerpen. Het is belangrijk om eerst te weten wat uw wensen zijn en de wensen van de rest van het gezin. Gebruik de checklist om de wensen te inventariseren. Deze checklist kunt u ook gebruiken tijdens het kennismakingsgesprek.

 

2. Laat de tuin dieper of breder lijken

Een zichtlijn is de denkbeeldige lijn die je blik volgt als je de tuin in kijkt. Wilt u de tuin breder laten lijken, dan kunt u deze zichtlijn onderbreken door andere elementen in de breedte te plaatsen, bijvoorbeeld een haag, een muurtje, trellis, bamboe, een boompje of andere hoge beplanting. Je schept ook ruimte door de tuin te verdelen in kleinere ruimtes. Kies met zorg één of enkele bomen zoals bijvoorbeeld een bolcatalpa of bolacacia. Plaats een blikvanger (bijvoorbeeld ornament) achterin de tuin. Deze lijkt naar voren te komen, waardoor de tuin ook breder lijkt.

Banner 2 1140

 

3. Vormgeving: lijnen in de tuin

Het kiezen uit strakke rechte of ronde lijnen is heel persoonlijk. De lijnen van het huis of interieur kunnen aanleiding zijn voor een keus, maar persoonlijke voorkeur speelt een grote rol.Probeer wel met vormen een eenheid van het geheel te maken. Kies een basis lijnvorm die u door de hele tuin toepast. Ronde, rechte en schuine lijnen door elkaar geeft vaak een onrustig geheel zonder samenhang. Houd de vormgeving eenvoudig en bij voorkeur geometrisch (rond, vierkant, rechthoekig), ook dat straalt rust uit.

 

4. Balans tussen bestrating en beplanting

Zie de effecten van te veel/voldoende bestrating en te weinig/voldoende  beplanting. De helft van het groen hoger moet zijn dan 90 cm. Met de hogere beplanting of groenelementen in de vorm van haagblokken of gesnoeide plantenvakken krijgt uw tuin spanning, dieptewerking en intimiteit. Allemaal zaken die de tuinbeleving veel mooier maken.

balans bestrating beplanting

5. De hoeveelheid hoge beplanting en/of hoogte-elementen

De helft van het groen hoger moet zijn dan 90 cm. Met de hogere beplanting of groenelementen in de vorm van haagblokken of gesnoeide plantenvakken krijgt uw tuin spanning, dieptewerking en intimiteit. Allemaal zaken die de tuinbeleving veel mooier maken.

 

6. Hoeveel privacy biedt uw tuin?

De buren die je hoort, de achterburen die op jouw terras kijken, het drukke verkeer van de straat. Allemaal minder prettige omstandigheden die je behoorlijk in je vrijheid kunnen aantasten.
Hieronder zie je enkele mogelijkheden om meer privacy te creëren.

privacy

 

7. Materialen beperken

Zeker in een kleine tuin is het verstandig om het aantal (harde) materialen te beperken. Gebruik maximaal 2 soorten stenen. U kunt wel meerdere afmetingen van dezelfde soort gebruiken. Grootformaat tegels geven een rustig beeld en een ruimtelijk effect (tuin lijkt groter). Hoe kleiner de bestrating, hoe onrustiger het beeld. Een kleine tuin lijkt hierdoor nog kleiner.

beperken materialen banner

 

8. Afmetingen terras en paden

Hoofdpaden dienen 100 cm breed te zijn. De overige paden minimaal 70-80 cm te bedragen.Een zonne- of schaduwterras moet minimaal 9 m2 zijn en een eetterras minimaal 16 m2.

 

9. De beplanting

In het beplantingsplan wordt rekening gehouden met bloei in alle jaargetijden, kleur en vorm van het blad en mooie contrasten. Ook met uw voorkeur voor kleuren of kleurschakeringen wordt rekening gehouden. U kunt ook een lijst met planten maken die u graag in de tuin wilt hebben. Als uzelf aan de slag gaat kies dan voor ieder seizoen een plant die bloeit, dat voorkomt dat u van de overvloedige kleurenpracht niet weet waar u moet kijken tot het moment erna dat u 9 maanden alleen nog maar groen ziet. Ook moet u rekening houden met voldoende bladhoudende planten zodat de tuin er in de winter ook nog mooi uitziet. Bedenk goed dat paarse, blauwe en witte bloemen rustgevend zijn en niet in het oog springen. Daarentegen zijn rode, roze, oranje en gele bloemen erg in het oog springend, deze kunt u dus het beste met mate toepassen of op de achtergrond plaatsen.

Banner 3 1140

 

10. Onderhoud

Bewerkelijke onder delen in de tuin zijn: het gazon, snoeivormen, een vijver, en planten waar de uitgebloeide bloemen moeten worden verwijderd.Onderhoudsvriendelijk is: verharding, bodembedekkers, grind, en het toepassen van planten in grotere groepen die je vrij dicht plant.Voor een gazon geldt hoe dan ook dat je zo’n dertig keer per jaar moet maaien. Een ligusterhaag moet twee keer per jaar worden geknipt terwijl een klimophaag best een jaartje kan worden overgeslagen.